Vés al contingut

Església Parroquial de l’Assumpció de Santa Maria - Llardecans

Municipi:
Llardecans
Printer Friendly, PDF & Email
Tipus de patrimoni:
Patrimoni cultural material
Període històric:
Edat moderna

Església barroca (segona meitat del s. XVIII) construïda a sobre de l’antic temple romànic. La seva construcció durà 10 anys, entre 1766  1776. La primera instància al bisbe per construir el nou temple és de 1765 i sabem que al 1766 estava enderrocada. 

La licitació per la construcció de l’església es va fer pel mètode de “a candela” i la va guanyar en Miquel Batiste i el mestre d’obres era en Josep Reyt, que sembla que finalment se’n va desdir. L'obra fou contractada en pública subhasta pel mestre Ramon Salat, per un total de 14.075 lliures.

Per la història oral sabem que va ser el mestre d’obres Matias Homs de Cabacés. Pare i fill es dedicaven a la construcció i reformes d’esglésies. Els 10 anys de la construcció va portar a que s’assentessin definitivament a Llardecans. És ben cert que els mestres de prestigi subcontractaven les obres que havien guanyat en licitació. 

El temple segueix les característiques formals i estilístiques de l'arquitectura de la segona meitat del segle XVIII a les Terres de Lleida. Consta de tres naus, amb la nau central i la part corresponent als creuers més alta i ampla. Té volta de canó, amb cúpula a l'encreuament de la nau amb els seus creuers. De l'edifici, que reuneix les característiques de les esglésies del segle XVIII destaca el coronament del campanar, que reprodueix un mirador.

Destaca la façana ornamental culminada amb una imatge de l'arcàngel Sant Miquel, que constitueixen una composició voluptuosa i abarrocada, així com l'imponent campanar vuitavat.

 

Primària
  • Nivell: Cicle Superior
  • Àrea o matèria: Coneixement del Medi Natural, Social i Cultural
ESO
  • Nivell: 1r ESO
  • Àrea o matèria: Ciències Socials, Matemàtiques, Ciències Naturals
Formació Adults

Àrea o matèria: Ciències Socials